tirsdag 7. mars 2017

Personlig beredskap

I det siste har jeg lagt merke til at det har vært mer fokus på personlig beredskap i media, og at man bør vurdere risiko og sårbarhet i eget hjem.
Dette har jeg drevet med siden jeg var liten. Altså veldig liten/ung. Og dette var ikke noe som foreldrene mine fant på, dette var noe jeg drev på med på egenhånd.
 Jeg hadde nødsekk stående inni kleskapet mitt. Det var en liten ryggsekk som inneholdt ymse som jeg tenkte kunne være nyttig. Såpe, telys osv. I tillegg brukte jeg og tenke på hva jeg skulle gjøre ved brann. Jeg skjønte det ikke da, men det jeg drev på med var rett og sett visualisering. Visualisering driver jeg fremdeles med, men det kommer jeg tilbake til.

I tillegg til nødsekk og visuelle brannøvelser gjorde jeg en del konkrete ting. Jeg lærte meg huset i blinde. Altså viste hvor mange skritt fra kjøkken til stue, hvor mange trappetrinn osv. Jeg forsøkte på et tidspunkt å lære meg litt blindeskrift, men det ble for vanskelig. Jeg lærte noe basic tegnespråk og lærte å kjøre og manøvrere i rullestol. Mye av dette var jo i tilfelle jeg ble blind, i tilfelle jeg havnet i rullestol osv. Sikkert ikke helt normal adferd for et barn, men jeg tror kanskje at jeg ble påvirket av at min fetter ble påkjørt og døde. Jeg var da 5, og skjønte vel allerede på det tidspunktet at man kunne bli skadet og man kunne dø.

Tilbake til visualisering. (har skrevet en del om dette tidligere, men en liten gjenntakelse skader vel ikke)
Visualisering i beredskap er nyttig. Både proffesjonelt og på privaten.
Jeg har som sagt drevet på med visualisering så lenge jeg kan huske. Jeg bruker det f.eks til å forberede meg selv på en evt. bilulykke der jeg er første person på skadestedet, eller jeg kan også bruke det til mer diffuse "terror" hendelser. Et eksempel: det blir en skyteepisode på kjøpesenteret jeg ofte besøker. Jeg har da tenkt igjennom hva jeg skal gjøre, hvor jeg skal gå, hvor jeg evt. kan gjemme meg og hvordan jeg kan komme meg ut. Jeg vet f.eks. hvor de fleste nødutgangene befinner seg.
Det samme gjør jeg når jeg reiser på ferie mtp terror, men det er altså noe jeg har begynt med de siste årene. Det skulle jeg ønske jeg var foruten, for jeg vil helst slippe å tenke på sånne ting på ferie...


Vel.
Det er uansett viktig å tenke på personlig beredskap.
Hvis man har tenkt tanken på uønskede hendelser som kan oppstå så vil det bli enklere å takle.

Det er utarbeidet en liste over ting som alle bør ha i hus:

 • Drikkevann
 • Tørrmat
 • Radio med batterier
 • Lommelykt
 • Stearinlys
 • Fyrstikker
 • Ved
 • Førstehjelpsutstyr
 • Kokeapparat som går på gass eller rødsprit
 • Kontanter


  Jeg tenker at man ikke trenger å bli hysterisk og dra å kjøpe inn en masse boksmat som man har liggede i et hemmelig rom med lås.... Mye av dette er jo ting som de fleste har hjemme. Istedenfor kokeapparat har man kanskje en grill man kan bruke, bålpanne eller kanskje man har mulighet til å lage et slags bål ute for å få laget mat. Akkurat den delen er jeg egentlig ikke så bekymret over. I en nødssituasjon vil man klare seg på svært lite mat, og vi har skuffer, skap som er fulle av mat. Ikke alt egner seg til enkel matlaging over bål, men jeg tror vi skulle klare oss opp mot en uke - minst. Men skulle det bli langvarig, over mange uker så vil ikke vi ha nok mat, men jeg har ikke tenkt å planlegge for det.
Vann har jeg heller ikke tappet på flaske eller noe sånt, men jeg har en plan for hva vi skal gjøre hvis vannet blir borte. Så det går nok også bra, og denne tiltenkte løsningen vil vi klare oss med i evigheter ;)

Nå skriver jeg meg nesten helt bort her, så jeg håper ikke at poenget er blitt borte på veien.
Det er viktig å tenke beredskap. Ikke bare på hva du har i skapene hjemme, men også hvordan man vil takle bilulykker, brann eller terrorangrep.
Men det er viktig å ikke bli hysterisk. Alt med måte ;)

Ingen kommentarer: